Снимка: БТА

Има хуманитарна криза у нас. Правителството и Цветлин Йовчев казаха, че и Европа е признала, че сме в извънредна ситуация заради бежанците, но на проблема не се гледа от дългосрочна гледна точка. Това каза пред БНТ Любка Качакова и допълни: Ако това се беше случило в друга страна, много повече щеше да се говори по тази тема и много повече гледни точки щяха да се пресичат.

Друг гост в студиото - ген. Атанасов допълни, че бежанската криза тепърва предстои. Той изброи основни проблеми във връзка с темата. Като главно отбеляза информационното затъмнение, в което правителството държи обществото. „Такъв тип криза може да бъде посрещната, когато имаш обществена подкрепа.”, отбеляза той и попита защо тези хора не влизат през местата, определени за това – през граничните пропусквателни пунктове.

Стана ясно, че нелегално на ден 200-300 души пресичат границата ни, а наказателна отговорност не се търси от никого. Според статистиката голяма част от тях не са сирийци. Между 40-50 процента са алжирци, египтяни и афганистанци, като между тях е възможно да има и терористи, допълни ген. Атанасов.

Според гостите в студиото, сред които бе и Васил Гарнизов, се разбра, че покачването на броя на нелегални лица у нас е от миналата година. Гарнизов сподели, че е посещавал бежански лагер в Одрин, в който е имало абсолютен ред. „Не може да видиш сирийци, които се шляят с децата си”, обясни той и допълни, че когато Турция е видяла заплахата, е започнала да работи съвместно с Гърция. Затова пък българските институции не работят в смесени екипи със съседните държави.

Качакова допълни, че капацитетът на общежитията у нас е в пъти надвишен. „Някой трябва да каже в Брюксел, че повече не можем. Приели сме с около 10 пъти повече хора, отколкото можем. Европа остави България да се оправя сама с бежанците”.

Тя допълни, че бившият министър Цветан Цветанов не казва какво е направило правителството на ГЕРБ по този проблем. Гостите се обединиха около идеята, че за всички е било ясно, че ще има такава вълна от бежанци, но никой не е предвидил мащаба й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase