Д-р Румяна Тодорова. Снимка: БТА, архив

Очертава се дефицит в НЗОК по отношение на терапия на онкоболни в болничната помощ от порядъка на около 70 млн. лева. Гласуваният бюджет за това е перо е 90 млн., а необходимите средства могат да стигнат до 168 млн. лева, обясни шефът на НЗОК Румяна Тодорова пред парламентарната здравна комисия.

През първото тримесечие са били изразходвани 38,5 млн лева за онкопрепарати, за второто – 42 млн. лева. За третото сa заделени около 44 млн. лева, а толкова се очертават харчовете и за четвъртото тримесечие.

“Продължителността на живота се увеличава. Излизат нови, добри препарати, които повишават шанса за живот на онкоболните”, обясни Тодорова. По нейни думи обаче те да доста скъпи, отстъпките, които са готови да дадат фармацевтичните компании, масово е до 5 на сто при препаратите за онколечение.

Още по темата
За един и същ продукт Касата заплаща 19 различни цени, обясни още тя. Тя допълни, че подобни разминавания се наблюдават само при онкопрепаратите.

Според Тодорова тези разминавания в цените са довели до голяма загуба на средства.
Онкологичната помощ не свършва с препаратите, заяви още шефът на НЗОК. По нейни думи се наблюдават случаи, в които се пести от наблюдение на пациенти.

“Ние изписваме едни скъпи лекарства, но не се интересуваме от пациента, как той понася терапията“, коментира още Тодорова.

В онкологичната помощ има много проблеми, обясни тя и допълни, че част от тях са свързани с осигуряване на необходимите изследвания.

Профилактиката и ранното диагностициране са пътят към намаляването на недостига на средства за онколечение, обясни и зам.-министър Бойко Пенков. По негови думи МЗ работи за повишаване културата на пациентите, но все още не може да достигне до всички.

Той също обясни, че иновациите и новата апаратура за диагностика също притискат доста бюджета на касата.

Нашите цени са най-ниски в Европа, обявиха от Агенцията по ценообразуване и реимбурсиране. Според тях нашият пазар се реферира към много европейски страни и търпим много негативни, защото компаниите не искат да се задържат на нашия пазар, за да не губят средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase