Снимка: архив, Reuters

Уволненият шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков обяви, че е бушон, защото трябвало да има някой виновен за кризисната ситуация с наплива на нелегални имигранти у нас.

Пред bTV Той заяви, че е изненадан от новината за уволнението му, която го е заварила в чужбина.

„Никой не е претендирал, нито ме е викал, нито съм се срещал. Някой е подвел г-н Йовчев”, каза Казаков, след като вътрешният министър го освободи от поста.

Един от мотивите за уволнението са бавните процедури за предоставяне на бежански статут. Казаков обясни, че многократно е сигнализирал за това. Той подчерта, че преди конфликта в Сирия средно по 1200 души са искали статут, а сега са 4000.

Казаков каза още, че миналата година е пратил докладна записка до правителството на ГЕРБ и поискал да се разширят местата. Агенцията със собствени сили разширила капацитета за бежанци с 500 места, което е крайно недостатъчно.

„Предложих да бъде създаден нов център. Исках и по-голям щат. Предложих центърът да е в Симеоновград, в бивше военно поделение”, разказа Казаков.

Освобождаването на Казаков идва ден след като от агенцията се оплакаха в писмо до медиите от липсата на персонал, който да работи, както и от недостиг на места, където да бъдат настанявани новопристигналите бежанци.

Цветлин Йовчев обяви още, че на мястото на Казаков сяда Николай Чирпанлиев.

По думите на вицепремиера новоназначеният директор на агенцията има голям опит, работил е в Министерство на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase