Снимка: архив, Reuters

Изследване на агенция Афис за емигрантския потенциал на България се оказа разчетено от британския таблоид „Сън“ по начин, подобен на този, по който дяволът чете Евангелието. Агенцията опроверга твърдения в публикация на вестника, в която се твърдят няколко неща.

"Около 400 000 българи възнамеряват да се преместят на Запад след 6 месеца, когато паднат забраните – и Великобритания е на върха на техния списък": Всъщност, посочват от Афис, прогнозата на агенцията е, че не през януари догодина, а през следващите 3-6 години, и не 400 000, а 193 000 българи вероятно ще емигрират за дълго време към други страни от ЕС. В данните на Афис няма прогноза за конкретните страни. Публикувани са данни за предпочитанията на потенциалните емигранти, но в тях Великобритания е на второ място с 34%, далеч по-назад от първата страна в списъка - Германия (43.4%), посочват от агенцията.

Още по темата

„Сън“ твърди също така, че "ново изследване в борещата се за оцеляване страна показва, че почти 1 от всеки 5 – 17%, от хората на възраст между 15 и 55 години са готови да опаковат куфарите":  Всъщност в доклада на изследването изрично е посочено, че  "тези 17% са горна граница на емигрантския потенциал, който би могъл да се реализира в близките 3-4 години". И също, че "Тази оценка се прави, абстрахирайки се от промени в икономическата и политическа обстановка в страната". Тоест 17% е абсолютен връх, който би могъл да стане реалност само при екстремална обстановка, например едновременно икономическа катастрофа в България и икономически бум в най-многолюдните европейски страни. Засега обаче България има по-бърз растеж от Великобритания, подчертават от Афис.

Британският вестник твърди също, че: "По-рано Испания, Гърция и Италия са били препочитани от българите поради сходството на езиците". Не бихме могли да твърдим такова нещо, посочват от Афис. Българският език е от славянската езикова група и е толкова сходен или различен от тези от германската група, към които принадлежи английският, колкото и към романската група (испански, италиански, португалски,румънски и др.).

Освен това „Сън“ пише: "Но много повече хора сега говорят английски, което прави Британия предпочитана напоследък от 22,5 процента от българските мигранти, установи изследването на социолозите от Афис, поръчано от Европейския парламент. Само Германия е малко по-популярна с числото 22.9%".  Такива данни обаче в доклада от изследването няма никъде, заявява Афис.

"Ако същият процент се повтори от януари, 80 000 българи ще пристигнат тук". Не е ясно за кой процент става дума в публикацията в „Сън“ - в доклада такова нещо няма, изтъкват от агенцията.

Данните, с които разполага Афис, не позволяват да се прави обоснована прогноза конкретно за емиграцията към всяка отделна страна от ЕС, а само общо към ЕС, посочват от агенцията.

„Но ако използваме публикуваните проценти така смело като  в."Сън", ще стигнем до съвсем различни изводи от тези, които е направил вестникът. Ако данните за предпочитани дестинации се приведат към 100% (сега те надхвърлят 100%, защото са посочвани до три страни), то предпочелите Великобритания са 20%. А 20% от  193 хиляди са 38 хиляди. Разпределени между 3 и 6 години това прави между 6.4 и 12.9 хиляди души на годината. Спрямо 29 760 000  работни места във Великобитания към юни 2013, това прави между 2 и 4 души на 10 000 работещи. Това е почти  незабележимо количество. Затова ако следваме логиката на в. "Сън", българската емиграция няма да произведе дори вълничка на повърхността на британския трудов пазар“, посочва агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase