Четвърти пореден ден на протести срещу кабинета "Орешарски". Снимка: БТА

Общ преглед

Близо 10 000 души се събраха пред сградата на Министерски съвет за четвъртия пореден ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Хората носят български знамена. Чуват се и викове „Оставка“ и "Мафия".

Протестиращите са издигнали плакати с надписи "Народът не преговаря", "На зъл орех, зъл прът", "Атака" се прецака. Само Болен от парите е доволен" и други. Сред исканията днес се забелязват и такива за смяна на конституцията, за нови избори и за свикване на Велико народно събрание.

Полицейското присъствие в района е засилено, като по традиция сградата на Министерски съвет е оградена с метални заграждения.

Малко след 19,30 часа шествието тръгна към сградата на Народното събрание и "Орлов мост". Там близо 10 000 души продължават да скандират "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". Около 20,15 часа протестиращите стигнаха "Орлов мост", който бе блокиран за движение. По-късно шествието продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК. Около 21 часа протестиращите в София блокираха бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Фритьоф Нансен”.

По-нататък протестиращите в София стигнаха до централата на БСП на "Позитано" 20 и освиркаха централата на "столетницата".  Участниците в протеста скандираха „оставка”, „червени боклуци” и „кой не скача е червен”. Пред централата на БСП има две редици от полицаи.

По традиция от последните дни протестиращите минаха и покрай централата на ДПС. Те скандираха „Долу ДПС” и пяха химна на България.

Приблизително 7 000 граждани са се събрали в началните часове на днешния протест в центъра на София, съобщават от столичната полиция. Към 21.30 часа около 3 000 души продължават шествието по централните улици на града.

Не са регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред. Екипи на СДВР и Специализирани полицейски сили обезпечават спокойното протичане на протеста и сигурността на гражданите, съобщават от полицията.

Напрежението обаче се покачи значително след 22 часа, когато протестът стигна до централата на "Атака". Много жандармеристи с щитове охраняват централата на партията на Волен Сидеров. Между протестиращите и привържениците на "Атака" полетяха и пластмасови бутилки.

Улица "Георги С. Раковски" около централата на партията е обградена от жандармерия. Преди да стигнат дотам, протестиращите скандираха: "Волене, идваме" и "Извини се!" Пред централата на "Атака" те скандираха: "Турци!"

В момента от двете страни на барикадата продължават да се замерят с бутилки, а на мястото пристигна допълнително полиция. Протестът пред "Атака" продължава над половин час.

Заради шествието за дълго бе спряно движението на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Цар Освободител", както и по бул. "Дондуков" при Министерски съвет. Малко след 20 часа бе спряно движението и по "Орлов мост".

Протестите наложиха и временно да се промени маршрутът на тролейбусите по линия 9, съобщиха от Столична община. От 17.40 часа днес е променен маршрутът на линията, като колите се движат от спирката след подлеза на НДК по бул. ”Васил Левски”, а не по ул. ”Г.С.Раковски”, продължават към Софийски университет и Сточна гара.

Протест има и в други големи областни градове в страната. Около 1 000 души се събраха тази вечер пред сградата на общината в Пловдив, за да протестират против правителството на  Орешарски и назначаването на новия областен управител Венцислав Каймаканов. Във Варна на протест са също близо 1 000 души.

Близо 200 души поискаха оставката на правителството на митинг-шествие в Сливен, организиран в социалната мрежа "Фейсбук". Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. С шествие протестиращите тръгнаха от площад "Екзарх Йосиф Първи", преминаха през центъра на града и се спряха пред сградата на червените. Десетки бяха и протестиращите във Велико Търново

*Информацията е актуализирана към 23,01 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар