Делян Добрев на проверката вчера. Снимка: БТА

Върховната административна прокуратура започва проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е във връзка с публикации в медиите за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на тока и топлинната енергия.

В хода й прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на регулатора и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Още по темата
Проверката ще обхване дейността на Агенцията за приватизация както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

Междувременно стана ясно, че от трите проверени електромера, които вчера бяха демонтирани в присъствието на енергийния министър Делян Добрев заради постъпили жалби от граждани, само един е показал отклонение и то в рамките на един процент.

Според експерти от Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, то е в рамките на допустимото според действащата наредба, но електромерът ще бъде сменен. Отклонението е в „плюс“, но е незначително, уточниха те.

Димка Иванова, изпълняващ длъжността директор на БИМ, съобщи, че за 2012 година има подадени заявки за около 6700 експертизи на електромери. През 2011 г. експертизите са били около 8000.

Едва при около пет процента от експертизите, които институтът извършва по подадени заявки от клиенти на енергодружествата, се отчитат отклонения в измерването. Институтът извършва служебни експертизи по заявка на електроразпределителните дружества при съмнения, че електромерите не измерват точно или че по тях е извършена манипулация, както и експертизи по заявки на клиенти на енергодружествата. Заявките от граждани също биват подавани от електроразпределителните дружества.

При служебните експертизи процентът на електромерите, които имат отклонения в измерването, е над 25 на сто, каза Иванова. Резултатите обаче не са представителни изобщо за точността на електромерите, защото извършваните от БИМ проверки се правят на електромери, за които така или иначе има възникнало съмнение, че са манипулирани.

Последната проверка на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в ЧЕЗ е от ноември 2012 г. Проверени са били 2000 обекта с табла електромери и 8000 електромера. Съставени са 440 акта за установени нарушения - предимно за електромери, на които не са извършени последващи проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase