Делян Добрев по време на протеста. Снимка: Булфото

Забавено отчитане на електромерите е една от причините за увеличените сметки за ток. Това заяви на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на днешния протест на граждани пред сградата на министерството.

Недоволството на протестиращите в столицата, както и в много други градове бе породено от големите сметки за електро- и топлоенергия. Делян Добрев посочи, че е поканил в министерството организаторите на протеста, за да изложат своите искания, но те са отказали.

Добрев призова да бъде направена разлика между сметките за топлоенергия и тези за ток, тъй като едните са на базата на прогнозни данни, пише БТА. По думите на министъра в резултат на проверките е установено е, че по време на Коледните и Новогодишните празници електроразпределителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска и така се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни министърът на енергетиката.

Още по темата

По думите му друг от установените проблеми в дейността на електроразпределителните дружества е подаването на ниско напрежение в някои по-малки населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за изразходваната енергия. Ние трябва да имаме ясно определен и регламентиран срок, в който дружествата да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават нормална енергия, каза министърът.

Добрев заяви, че министерство прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни. Ако се констатират нарушения, ще бъдат предприети съответните мерки, включително и имуществени санкции, заяви Добрев и добави, че максималната глоба е 1 млн. лева, но ако имас ъществени нарушения, санкцията може да не бъде достатъчна.

Министърът отбеляза, че при засичането на електроенергията има две възможни грешки - или инкасаторът да не е засякъл правилно потреблението, или самият електромер да не отчита правилно. По думите му всички получени жалби ще бъдат проверени.Делян Добрев коментира, че решението да бъдат приватизирани електроразпределителните дружества не е на това правителство и добави, че тяхната дейност ще бъде много внимателно анализирана и ако е необходимо, ще бъдат предприети законови промени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase