Снимка: Архив Булфото

bTV дължат над 2,5 милиона лева за авторски права на Музикаутор, "Булсатком" и другите кабелни и сателитни оператори отказват да плащат, заявяват в съобщение до медиите от сдружението за колективно управление на авторски права.

"bTV Медиа Груп" и "Булсатком" продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Според експертите по авторско право казусът между "bTV Медиа Груп" и "Булсатком" е „избирателно” позоваване на закона, твърдят от сдружението.

Според Музикаутор и двете страни в спора ползват, както намерят за добре, съдържание като музика и филми - едните, като не плащали договорените и дължими суми, а другата -  без изобщо да имат договор.

Позицията на Музикаутор е, че е редно, преди да се разберат помежду си, двете фирми да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация -  поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават.

bTV имали дългове от над 2,5 милиона лева към Музикаутор за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. От 2 години от медията не са се сещали да си плащат, въпреки че имат действащ договор.

От Музикаутор смятат за парадоксално това, че bTV е направила кампания за защита на авторското право, след като те са единствената ефирна телевизия, която не си плаща.

“Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права, представлявани от Музикаутор на територията на България, и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред”, категоричен е Ясен Козев, председател на управителния съвет на Музикаутор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase