Снимка: БулФото - архив

Алкохолната проба на лекаря от Дупница е отрицателна, но на жена, съобщи Марияна Сиракова, говорител на прокуратурата в Кюстендил.

Случаят е от октомври миналата година. 35-годишна жена от Перник почина в болница "Св. Иван Рилски" в Дупница, а при направена проверка с дрегер на лекаря във вътрешно отделение, където била настанена тя, е установено, че той е употребил алкохол.

Тестът с дрегер показа 2,47 промила алкохол в кръвта му, а проверката бе направена, след като роднини на пациентката се усъмнили, че той е пиян. Впоследствие имаше и информация, че д-р Атанас Дамов е взел медикаменти и това е причината за резултата от теста.

Още по темата

Експертизата, направена в Националния институт по криминалистика и криминология в София, е категорична, че пробата, оставена за анализ, е чиста за алкохол и медикаменти, но е на жена. Сиракова посочи, че пробата е била подменена.

Материалите по делото, включително и експертизата, са изпратени на медицински одит при Министерството на здравеопазването. Извършва са и проверка за това какъв е редът за съхранение на кръвните проби в болницата и кой е имал достъп до тях, казаха още от прокуратурата.

Все още не е готова експертизата за това дали има причинно-следствена връзка между поводението на лекаря и смъртта на пациентката.

Директорът на болницата в Дупница може да наложи само административно наказание на колегата си според правилника за вътрешен ред в дупнишката болница, съобщи пред БТА директорът на здравното заведение д-р Любомир Таушански.

Той посочи, че при него няма документация във връзка с резултатите от направената експетиза на пробата за алкохол на д-р Атанас Дамов. Д-р Таушански посочи още, че пробите за съдържание на алкохол в кръвта се съхраняват по специален ред. Те се пазят в куфар в Спешния център в Дупница, ключ за който имат само служители на полицията в Кюстендил.

Д-р Таушански каза още, че засега няма да предприеме никакви мерки срещу колегата си д-р Дамов, тъй като не разполага с официална документация от направената експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase