Снимка: архив, Impact Press Group

Окръжната прокуратура в Кюстендил е образувала досъдебно производство по случая в Дупница, при който 35-годишна жена почина, а проверка с дрегер показа, че дежурният лекар е бил пиян.

Директорът на болницата "Св. Иван Рилски" д-р Любомир Таушански обаче твърди, че докторът е бил на антидепресанти. 

Разследването се води срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.123 от НК - за причинена смърт поради немарливо изпълнение на служебни задължения, съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура Марияна Сиракова.

Тя посочи, че към настоящия момент заключения по кръвните проби не са представени в прокуратурата.

Назначени са всички съответни експертизи, за да се установи налице ли е причинна връзка между смъртта на пострадалата и евентуалното немарливо поведение на лекаря, който я е приел, добави още Сиракова.

Според нея е още рано да се каже дали лекарят ще бъде привлечен като обвиняем по случая.

В събота 35-годишна жена от Перник с остър хепатит и нефункциониращи вътрешни органи почина в болница "Св. Иван Рилски" в Дупница. При направена проверка с дрегер на лекаря във вътрешно отделение, където била настанена жената, е установено, че той има 2,47 промила алкохол в кръвта си.

Директорът д-р Любомир Таушански заяви пред Нова телевизия, че докторът не е пил алкохол, а е бил под въздействието на антидепресант.

Още по темата
„Аз говорих с персонала, със завеждащия отделението, казват няма такова нещо. Каза, че е взел антидепресант”, заяви д-р Любомир Таушански, директор на МБАЛ „Иван Рилски”.

Близките на починалата обаче не вярват във версията с успокоителното. Според тях лекарите се опитват да потулят случая.

Разпоредена е проверка по случая в Дупница, увери и здравният министър Десислава Атанасова.

„Много е рано да кажа какво точно се случва. Дрегерът е отчел наличие на алкохол. Самият лекар отрича. Директорът на болницата отрича лекарят да употребява алкохол. Има досъдебно производство, надявам се, че ще се установи истинската причина за инцидента и дали лекарят е употребил алкохол или антидепресанти”, каза министърът.

Според Атанасова е недопустимо да се упражнява толкова отговорна професия в състояние, което не позволява да се изпълняват трудовите задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase