Общ преглед

Третокласничка от хасковското училище "Паисий Хилендарски" постави рекорд, като прочете 289 книги за една година. 

9-годишната Божидара Христова е най-активният читател в Детския отдел на регионалната библиотека, за което бе наградена с приз и безплатен абонамент за тази година. Тя започнала да чете още на 5 години, а главен виновник за това бил баща й. 

Първата книжка, която прочела, била "Пипи Дългото чорапче", сподели Божидара. Оттогава до днес не минава ден без любимите книжки. Затова и момичето поне два пъти в седмицата идва в библиотеката. 

Сред любимите й заглавия са "Пинокио" и "Патиланци".

Освен предпочитаните от нея български народни приказки сега тя набляга на поредиците от нашумелите детски автори Бевърли Клиъри и Роалд Дал. За разлика от съучениците си  Божидара не обича да стои пред компютъра, защото не й е забавно. 

Дори понякога се налага да й се карам, когато прекарва дълго време с книга в ръка, каза майка й Красимира Христова. Над 2000 са новозаписалите се читатели в детския отдел на библиотеката. Оттам са регистрирали над 30 000 посещения през миналата година. 

Макар и не с тези постижения като Божидара, има още много деца, които обичат да четат. Най-малкият от тях е само на две годинки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase