Дянков отказа пари за обсерваторията "Рожен". Снимка: архив, Булфото

От държавния бюджет пари няма да има за обсерваторията в Рожен, съобщи финансовият министър Симеон Дянков при посещението си в Пловдив, предаде агенция „Фокус“.

Обсерваторията принадлежи към Българската академия на науките и тя си има бюджет, каза Дянков и добави, че задача на управлението на БАН е да реши на кого и как да даде пари.

Още по темата

"Това не е задача за мен като финансов министър или на правителството, така че да не очакват от Министерството на финансите допълнителни пари", заяви вицепремиерът.

“Това е трета година, в която те излизат с този номер – нямаме пари, затваряме, но съм сигурен, че няма да затворят. За пореден път показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат както по време на комунизма: дайте държавата да даде, иначе те са лошите”, заяви Симеон Дянков.

Националната обсерватория ”Рожен” най-вероятно ще спре работа до три седмици, защото няма средства. Бюджетът й не стига дори да бъде платена сметката за тока за октомври.

Обсерватория "Рожен" е най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура - над 12 млн. лева. Учените вече алармираха, че ако спрат работа, повторното включване на техниката ще е изключително сложно и скъпо.

Междувременно астрономите от обсерваторията сформираха футболен отбор „Роженските мечки“ и се надяват на сблъсък на терена с отбора на  „Бистришките тигри“, в който играе премиерът Бойко Борисов. Идеята на работещите в обсерваторията е да спечелят пари от продадените билети и от правата за излъчването на мача, с които да си подпомогнат оскъдния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase