Ще вдигнем ли поглед нагоре? Снимка: архив Булфото

Преди години голямо западно издание прави кампания. Всеки ден публикува снимка на емблематична сграда и приканва читателите си да познаят коя е. Уловката е една – снимките са на най-високата част на сградата. Почти никой не могъл да се справи със задачата. Целта на кампанията била да накара читателите да вдигнат поглед нагоре и да забележат красотата на града си.

Тази седмица  се оказа, че и ние имаме нужда от подобна кампания. Нещо трябва да ни накара да погледнем към звездите.

Националната обсерватория ”Рожен” най-вероятно ще спре работа до три седмици, защото няма средства. Бюджетът й не стига дори да бъде платена сметката за тока за октомври. Проблемът с обсерваторията не е от вчера.

Вече месец се чуват самотни гласове, които призовават да бъдат отпуснати допълнителни средства за ”Рожен”. Темата обаче остана на заден план.

На първите страници застанаха скандалите. Изборът на Венета Марковска за член на КС, предстоящият избор на главен прокурор, поредния спор на опозицията и управляващите и другите злободневни теми изместиха звездите.

Никой не разбра, че положението е толкова критично, че е започнала дарителска кампания за финансирането на работата на обсерваторията. БСП смотолевиха няколко думи за критичната ситуация на една от пресконференциите си. От една от стенограмите на заседание на Министерския съвет се разбра, че премиерът Бойко Борисов е наредил на някой от министрите си да отиде да провери как стоят нещата.

И всичко замря. От време на време в социалните мрежи се появяваха статуси по темата, но и те почти не се забелязваха от възмущението на поредното нелепо изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган.

След седмици мълчание най-накрая премиерът се изказа по темата. Противно на очакванията той омаловажи ситуацията и заяви, че слушал как обсерваторията затваря всяка година и досега не била затворила, та по тази причина той не се притеснявал.

Това беше кратката му позиция по темата. И Борисов отново се върна на Венета Марковска, кредитния рейтинг на общините, ”Южен поток” и магистралите.

Всъщност от трите му изречения по проблема не стана ясно дали според него е нормално най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите да не разполага с достатъчно средства за ток.

Не се разбра и как смята, че при евентуално прекъсване на работата после ще се възстанови нормалния ритъм на дейност.

Обсерватория "Рожен" е най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура - над 12 млн. лева. Учените вече алармираха, че ако спрат работа, повторното включване на техниката ще е изключително сложно и скъпо.

По-лошото обаче е, че като че ли почти никой в обществото не се притесни от проблемите в обсерваторията. Скачащите цени, предстоящата зима, растящата безработица и фактът, че въпреки стотиците обещания не сме излезли от кризата, ни кара да забравим за звездите.

Просто не можем да се замислим за ”Рожен”, защото звездите са далеч, а личните ни проблеми – близо. Понякога обаче трябва да вдигнем поглед от земята и да погледнем нагоре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase