Игнатов готви целодневно за учениците до 7 клас. Снимка: БТА

Постепенно ще въведем целодневно обучение за всички ученици до 7 клас. Тази година то ще обхване децата от трети, от 2013 от четвърти и т.н.,  обяви във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той подчерта, че образователното министерство дава 69 млн. лева повече за целодневното обучение през тази година, а въвеждането му отваря свободни места за учители.

Игнатов изчисли, че за последните четири години повече от 10 хиляди преподаватели са изгубили работата си, но вече имат възможност отново да се върнат в класната стая.

Образователният министър допълни, че има учебни заведения, където преподавателите взимат около 1000 лева, но средната заплата в училищата на този етап била 730.

"Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари увеличението да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", подчерта образователният министър.

Той посъветва преподавателите да се включат в програма „Успех“, за да увеличат доходите си. По нея за извънкласни занимания за един час е възможно да се получават по 12 лева.

Още по темата

Игнатов припомни, че тази учебна година ще бъде поставено началото на практика и стажове за учениците, които завършват професионално образование, както и за студентите.

"940 фирми вече ги очакват. Там те ще имат възможност да изкарат по 240 часа практика в реална работна атмосфера", обясни Игнатов. И допълни, че допълнителните средства в образованието за тази и за следващата година са в размер на 520 млн. лева европейски пари.

Игнатов каза още, че има места за задължителното целодневно обучение на петгодишните деца в големите градове.

По думите му през миналата година 66 процента от общините са въвели задължителната детска градина за петгодишните, а през тази година това трябва да направят и останалите. До края на годината има 5 милиона лева за въвеждането на тази мярка, заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase