Левицата разкритикува образователната политика на ГЕРБ. Снимка: БСП

Отглеждаме поколение невротици с целодневното обучение в началните класове, заяви на пресконференция на БСП психологът Христо Монов. По негови думи вечер се прибират едни уморени деца, раздразнителни и агресивни, които заспиват веднага, щом вечерят.

Според психолог при целодневно обучение трябва да се сменят различни активности. Монов смята,  че тази форма на обучение  трябва да се въвежда само на места, на които има подходящи условия.

Една от слабостите на законотворчеството на ГЕРБ е именно, че преди да бъдат създадени условия, се въвежда нещо, което като идея е добро, но се компрометира от липсата на условия за изпълнението му, коментира психологът.

Според депутата от левицата Ваня Добрева проблеми с образованието на българските деца има в цялата страна.

„Те са породени от липсата на активна държавна политика в областта на образованието. В София например около 1000 деца на възраст между 5 и 7 години няма да могат да бъдат обхванати от предварителните групи”, припомни още депутатът от левицата.

От БСП ще настояват да се компенсира скокът на горивата и тока чрез увеличаване на издръжката на един ученик. Ако държавният стандарт за издръжка от 1195 лева за ученик и от 800 лева за дете между 5 и 6 години се запази, това ще влоши рязко образователния процес, прогнозира Добрева.

Тя се опасява, че, ако няма пари, между ноември и декември ще се наложи училищата да излязат в дървена ваканция или средствата да се вземат от учителските заплати.

Социалистите предлагат държавният стандарт за издръжка на ученик да отрази увеличените цени, а този за децата в предучилищна възраст да скочи двойно.

БСП подкрепя и синдикатите, които предлагат увеличение на учителските заплати. Добрева заяви, че БСП няма да подкрепи закона за училищното и предучилищно образование, който предстои да бъде обсъден в парламента. Според нея в проекта на ГЕРБ учителят като фигура в образованието изчезва, а понятието за него се размива.

„Няма да подкрепим проекта на ГЕРБ, защото те искат с държавни пари да се плаща и частното образование”, заяви още депутатът от левицата.

БСП ще иска временна парламентарна анкетна комисия, която да разгледа обстоятелствата около изследването и свързаните с него доклади на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в учебниците.

Сред въпросите, които според БСП трябва да разгледа комисията, са колко пари са похарчени за изпълнение на проекта, наистина ли липсват договорите, сключени с експертите, възможно ли е Министерството на образованието да е стояло встрани от проект, който засяга предучилищно и училищното образование.

Социалистите определиха доклада като изстрел в гърба на националната идентичност на българския народ и опит да бъде разрушен българският цивилизационен код.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase