Лифтовете би трябвало скоро да тръгнат. Снимка: БТА

"Витоша ски" се закани, че ще сезира Европейската комисия за промени в Закона за горите, които ограничават правото й на строеж на Витоша, предаде БНТ.

В понеделник се очаква от фирмата да дадат пресконференция за бъдещето на ски зона "Алеко". От "Витоша ски" обясняват, че са законен собственик на лифтовете с безсрочно право на строеж.

"Новият Закон за горите от юли 2012 ограничи това наше законно право и ние ще сезираме Европейската комисия", казват от фирмата.

От фирмата собственик на лифтовете на Витоша се заканиха, че в понеделник ще дадат и отговор на въпроса защо Законът за горите, обнародван през април 2011 г., накара фирмата да замрази лифтовете и ски влековете на Витоша миналата зима.

Още по темата

Тогава те обявиха, че с новите текстове не им се дава възможност да поддържат съоръжения си. Този месец фирмата влезе в спор със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова, която обяви, че ще се консултира с юристи и ще предприеме мерки срещу ”Витоша ски”.

25 юли на второ четене беше приет новият Закон за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase