Депутатите все пак нямаха консенсус. Снимка: архив Булфото

Парламентът прие на второ четене Закона за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.

Консенсусното предложението беше внесено от депутата от “Коалиция за България“ Георги Божинов. По негови думи е допустимо да се усъвършенстват и модернизират старите лифтове в това трасе, в което са, ако това ще доведе до повишаване на сигурността им.

Още по темата
Друго предложение на Божинов беше отхвърлено. В него се предвиждаше ски центрове да могат да се строят при облекчени условия, ако държавата или общините участват с 50% от капитала на дружеството, което ще изгражда съоръженията.

Божинов мотивира тази идея с компромис между интересите на различни групи и припомни, че освен протестите на природозащитници, е имало и контрапротести, свързани с развитието на ски туризма и подпомагане на икономиката на регионите.

Представители на опозицията не останаха съвсем доволни от закона. Представители на БСП и “Атака“ заявиха, че все пак са прокарани лобистки текстове.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Пирински обясни, че ГЕРБ трябва да имат предвид, че зад успеха на страни като Австрия и Швейцария в ски туризма стои съгласие между интересите на групи, които се сблъскват у нас. Премиерът Бойко Борисов дълго време даваше пример със строежа на ски писти в Австрия и се опитваше по този начин да обори мотивите на природозащитниците.

“За разлика от нашия опит, при тях е имало много сериозен, разумен процес на балансиране на интересите“, подчерта Пирински.

"Отново налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили“, допълни Георги Пирински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase