Снимка: архив, Булфото

Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека. Това записаха вчера депутатите от транспортната парламентарна комисия в окончателния вариант на промените в Закона за движение по пътищата. Очаква се до две седмици те да бъдат гласувани на второ четене и в пленарната зала, съобщава „Монитор”.

Избраниците се оказаха далеч по-снизходителни към шофьорите спрямо първоначалния вариант на измененията, който предложиха.

Той предвиждаше четворен, а не двоен скок на глобата за червен светофар и профучаване през зебра, която трябваше да набъбне на 200 лв. от сегашните 50 лв.

Отпадна и предложението КАТ да отнема книжката за 1 месец, както и при повторно нарушение джигитите да олекват с 400 лв. и да се прощават с нея за 3 месеца. Вместо това повторният акт ще е 200 лв. и ще е придружен с „изгаряне” на свидетелството само за месец.

Още по темата
 Законотворците смъкнаха и други санкции спрямо първоначалния им вариант с мотива, че трябва да се съобразят с размера на останалите глоби в закона. Така например, правейки равнис с минималната работна заплата, те решиха,  който паркира на инвалидно място, да се бърка с 200 лв., а не 500 лв.

След разпалена дискусия избраниците приеха вмъкнатото между първо и второ четене предложение да се спират от движение колите на собственици, които ги управляват с алкохол в кръвта над 0,5 промила или не разполагат с валидна шофьорска книжка.

Същото наказание ще им се налага, ако са преотстъпили возилото си на водач, който е извършил тези нарушения. Вместо обаче автомобилите да бъдат вдигани на трупчета за поне 15 дни, депутатите се отказаха от този праг за наказанието и записаха, че талонът на автомобила ще се отнема за срок до 1 месец.

Промените не внасят също така яснота дали автомобилите ще прашасват пред дома на сгафилите им стопани или например на наказателен паркинг. Шефът на комисията Иван Вълков подчерта, че революционното въвеждане на тази санкция, която винаги е срещала отпор, се налага, тъй като за над 21-22% от убийствата по пътищата  (б.а. - 150-200 души на година) са виновни именно водачи без книжка или употребили алкохол, а и тази тенденция се засилвала.

Депутатите решиха още почерпените джигити да горят с книжките си от 6 до 12 месеца. Сега наказанието варира от 1 до 12 месеца в зависимост дали шофьорът е начинаещ или пък превозва опасен товар. Глобата вместо от 200 до 600 лв. също се уеднаквява за всички, като става от 500 лв. до 1000 лв.

Депутатите отстъпиха обаче и от задължаването на велосипедистите да носят по всяко време светлоотразителна жилетка. Те ще трябва да се съобразяват с това изискване, когато се движат по тъмно, при намалена видимост или извън населено място. .

Вместо по 10 лв. Пешеходците ще олекват вече от 20 до 50 лв. в зависимост от провинението. Най-тежката санкция ще се налага при прескачане на мантинели, пресичане на червено или пренебрегване на командите на регулировчика, решиха вчера депутатите от транспортната комисия в НС. Колежката им от ГЕРБ Теодора Георгиева безуспешно лансира идеята да се въведат санкции и за изскачащите изневиделица пред колата на зебра пешеходци.

Преди дни комисията пък реши да караме с включени фарове целогодишно, вместо както сега само през зимата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase