В болницата били констатирани много нарушения. Снимка: "Пирогов"

50 000 лева бонуси за три години е взел главният счетоводител на “Пирогов“ Зоя Маджарска, става ясно от доклада на Инспектората на здравното министерство, с който bTV разполага.

Преди около месец здравният министър Десислава Атанасова оповести, че в лечебното заведение са констатирани нарушения, свързани с обществените поръчки и договори на служители.

Подписът на главния счетоводител липсва от почти всеки счетоводен документ - като договор за обществена поръчка при закупуването на апаратура или ремонти.

Още по темата

Началникът на сектор Обществени поръчки в болницата пък е получил допълнително възнаграждение от 10 хиляди лева. Електротехник е успял да заработи за четири месеца над 9 хиляди лева.

Медицинска сестра пък е получавала по четири бонуса месечно. Неля Стойчева е получила 75 000 лева над заплатата си за три години.

Медицинската сестра обаче отрича да е злоупотребила с парите и длъжността си.

В доклада е направена констатация, че служителите в отдела за „Финансово-счетоводно обслужване" получават твърде високи заплати за позициите си.

Сумата, определена като допълнително възнаграждение за всички служители в счетоводния отдел за последните три години, е над 420 хиляди лева. Размерът на хонорарите е определен еднолично от директора на "Пирогов" професор Димитър Раденовски.

Сериозни нарушения са открити в сключените договори за обществени поръчки в болницата. В доклада се посочва, че при обявен конкурс от три фирми печели четвърта, която не фигурира в списъците с кандидатите.
Тя е класирана на първо място, но до нея реално не е отправена покана за участие.

Веднага след първото изнасяне на данни за нарушения в “Пирогов“ от здравния министър Десислава Атанасова от лечебното заведение заявиха, че това е опит да се дискредитира болницата.

Здравният министър днес категорично отхвърли тези твърдения. Атанасова обясни пред БНТ, че принципал на болницата е здравният министър и в качеството си на такъв трябва да е наясно какво става и във финансовата, и в медицинската дейност на лечебното заведение. По думите на Атанасова точно това е целта на проверката.

Тя отново подчерта, че друга такава инспекция в лечебното заведение не е правена до момента. По думите на Атанасова през 2009 година има проверка, но констатираните тогава нарушения не са отстранени и до момента.

Министърът за пореден път повтори, че болница “Пирогов“ е стандарт за качество в спешната медицина. Въпреки това според нея има факти, които говорят за редица нарушения. Това са нарушения в обществените поръчки, по реда на тяхното провеждане.

Атанасова допълни още, че днес ще бъде представен нов борд на директорите в болница „Пирогов” и ще започнат да вземат мерки за отстраняване на констатациите.

На 21 юни здравният министър обяви промени в ръководството на болницата. Броят на членовете на Съвета  на директорите на лечебното заведение се увеличава от 3 на 5 души. Новите му членове са Звездица Велизарова, Стефан Белчев, проф. д-р Петър Николаков и Гергана Кирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase