Цветанов имал доверието на Борисов. Снимка: Impact Press Group

Българската организирана престъпност е толерирана от политическата класа през последните 20 години. Всичко това не е станало без съгласието на българската държава. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред TV7 по повод спецоперацията „Кокаинови крале“.

По думите му с нея България си е върнала доверието на италианските служби. Преди това от Италия са отказвали да работят със страната ни заради изтичане на информация през 2007 г., когато е стартирала международната акция срещу т.нар. "кокаинови крале" на Европа. 

Доказателство за това е докладът по операцията, който е бил намерен при ареста на Евелин Банев-Брендо.

„Измихме един огромен срам за това, че през 2007 г, когато започва операцията по залавянето на Брендо и бандата му, има изтичане на информация“, категоричен е МВР шефът.

Още по темата
Самият Брендо бил човек с огромен финансов ресурс, който в годините на прехода е успял да се впие в държавното управление.

„Хора от подземния свят като Брендо, Иван Тодоров-Доктора и Алексей Петров са били свързани с висши постове във властта и затова евроатлантическите партньори са отказвали да работят с нас“, обяви още Цветанов.

"За това трябва да отговарят тогавашният МВР министър и тогавашният премиер Станишев, не аз", отсече МВР шефът.

По това време вътрешен министър е Румен Петков, а министър-председател - Сергей Станишев.
 
Според Цветанов винаги, когато МВР е започвало да работи добре, е започвал натиск от определени политически партии с искане за рокади и промени в структурите, което е довело до невъзможността за борба с организираната престъпност.
 
Делото на Брендо за пране на пари е започнато 2007 г. и още сме в съдебен процес и не знаем кога ще свърши, каза Цветанов.

МВР шефът се надява, че ако Брендо го съдят в Италия или Швейцария, там процесът няма да се точи пет години.

Той беше категоричен, че управлението на страната няма да допусне да се появи наследник на кокаиновия крал. Цветанов имал пълната подкрепа на премиера Борисов, а от своя страна вътрешният министър го информира в детайли за работата си.

30 души, между които и Евелин Банев-Брендо, бяха арестувани при операция “Кокаиновите крале“.  Операцията е била проведена  заедно с карабинерите от Италия и с Европол. Банев е бил ръководител на организираната престъпна група у нас. Въпросната организация е внасяла в Италия 40 тона кокаин годишно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase