Снимка: архив, Булфото

„Шокиран съм, че някой може да напише името ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо с никакви служби, а нямаше и за какво да имам.

Сега не съм в България, но като се върна, веднага ще прочета кой какво е писал за мен в тези регистри. Любопитно ще ми е. Срещал съм се със стотици хора, вероятно някой някъде надлежно е предавал това, което е чувал от мен. И бих се учудил, ако не е така. Вероятно и днес се случва“.

По този начин Максим Бехар коментира чрез прессъобщение новината, че е бил агент. Името му изплува при проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на Религиозната общност на евреите в България. Той е бил вербуван през 1980 година и е сътрудничил на на Второ, Трето и Шесто управление на ДС. Агентурното му име е Димо.

„Никога не съм имал нужда да пиша нещо секретно. Тези, които ме познават, знаят, че винаги съм си казвал мнението публично. И винаги честно и почтено. Ето защо, едно картонче, или както и да се казва, за което не съм и предполагал, че съществува, няма да ме направи по-малко честен, почтен и етичен. Няма да не направи и по-малко професионалист“, продължава съобщението на Бехар.

Той признава, че няма дарбата да бъде агент, въпреки че работи в агенция. Бехар добавя, че има много близки роднини в Израел, за които е бил викан няколко пъти през 80-те години, за да дава показания дали поддържа връзки с тях.

Другите агенти сред еврейската религиозна общност са Йосиф Герон, Марсел Салватор, Роза Бергер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase