Интернет доставчици и граждани поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху новия Закон за хазарта и да го върне за ново обсъждане в Народното събрание.

В отворено писмо до Плевнелиев от гражданската инициатива „Не на ACTA и контрола върху Интернет”, Интернет общество – България и Сдружението на независимите Интернет доставчици посочват, че връщането на закона ще позволи да се обсъдят по-широко и да се осмислят по-задълбочено съществуващите алтернативи за ефективна борба с нелицензираните хазартни сайтове, които не ощетяват гражданските свободи и които не могат да бъдат технологично заобиколени.

Организациите посочват, че според доклад на международната организация „Репортери без граници” за свободата в Интернет все повече страни са изкушени да цензурират и ограничават достъпа до съдържание и сайтове в мрежата. “За съжаление, с новия Закон за хазарта филтрирането става факт и в България”, посочват специалистите.

 “Въвеждането на филтриране на Интернет трафика е изключително опасен прецедент. Вместо да осъществяват превенция и да преследват закононарушителите, собственици на нелицензирани сайтове за хазарт, компетентните органи ще ограничават достъпа на потребителите до сайтове”, пише в писмото.

“Световният опит показва, че апетитът на властта да контролира Интернет не намалява, а напротив – нараства. Вдругиден, контрольорите на „правилното” съдържание може да ограничат достъпа до Фейсбук и Туитър на нас и на членовете на нашите семейства”, опасяват се от бранша.

Организациите отбелязват, че Интернет цензурата струва скъпо и е съмнително ефикасна. “Доставчиците, принудени от държавата да изградят филтриращи системи, ще прехвърлят разходите си към своите клиенти, които ще заплащат по-скъп Интернет”, посочват те в писмото.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase