Още от утре за 25 лекарства са договорени по-ниски цени. Снимка: архив, Булфото

Националната здравноосигурителна каса договори отстъпки от цените на 38 лекарства, съобщиха от Касата.

От 16 март институцията ще заплаща по-ниски стойности за 25 медикамента. Това стана възможно след проведено договаряне между касата и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства.

Предстои и подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи за договаряне с НЗОК през последните дни.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 на сто до 37.3 на сто. Общата стойност на спестените финансови средства за една година, които НЗОК ще реализира от договорените до настоящия момент отстъпки, е 4 205 033 лв.

Още по темата

Медикаментите са за лечение на тежки онкологични заболявания, диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при
наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Според действащата нормативна уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100 процента от фонда. Това са лекарства, които са без аналог и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти. 

Процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Касата започна процедурите по договаряне на отстъпки след скандала с преразхода на средства. През 2011 година НЗОК е платила 6 милиона лева повече в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство.

Скандалът с цените на лекарствата може да струва поста на здравния министър Стефан Константинов. Премиерът вече му даде срок от няколко дни да реши проблема, в противен случай се закани да го смени.

Здравното министерство вече излезе с предложения за законови промени, които щели да понижат цените на лекарствата.

Шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче ги определи като закъснели. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase