Юлиан Вучков глобен с 250 лева. Снимка: Булфото

С глоба от 250 лв. е наказан известният български телевизионен водещ Юлиан Вучков, наричан често "професор Вучков".

Решението за това е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а причината — хомофобските изказвания на Вучков в ефира на предаването му в телевизия "Канал 3" от 8 февруари 2011 г. Тогава гост в студиото на "Времена и нрави" бе премиерът Бойко Борисов.

В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, проф. Вучков критикува опростачването на нацията и навлизането на чалга културата.

Той обобщи групата на нехетеросексуалните и транссполовите хора с понятието "извратености" и обясни, че "гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин".

Последва отговор от премиера Бойко Борисов:

"В наш’та партия си… сме си нормални и си… [...] Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме".

А Вучков вметва, че трябва да се издигнат паметници на тези, "които си вършат както трябва работата".

След предаването, което само в сайта на "Канал 3" е гледано над 30 000 пъти, ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до г-н Антонио Лопес-Истуриц – генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ПП ГЕРБ. Не е последвал отговор от никой от двамата политици.

Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който обаче отрича да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите.

Пред Комисията за защита от дискриминация Юлиан Вучков посочва, че е "против гнусните (публично афиширани по неблагопристоен начин) манифестации на каквито и да е сексуални ориентации — и обратни и лицеви". Той е категоричен, че по никакъв начин не е засегнал правата на жалбоподателите и не е накърнил тяхното достойнство.

Според професора държавата трябва да защитава благоприличието.

"По същия начин, аз в никакъв случай не бих приел и мъжете (независимо от тяхната сексуална ориентация) голи или полуголи, разгащени да се натискат с жените, да ги мляскат и да се лигавят на публични места. Всички ние трябва да разграничаваме нашия личен от нашия обществен живот", заявява Вучков в становището си до комисията.

Още по темата

Според КЗД обаче принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род, ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото.

Поради тази причина, ако за първите за нормално се счита интимното общуване с представители на противоположния пол, то за вторите това не е приемливо и противоречи на вътрешните им усещания.

Затова, както едните могат да намират за "гадно" излагането на показ чувствата между мъж и жена, каквито са нерядко срещаните гледки на размяна на милувки и целувки на улицата, така "гадно" за другите е усещането при същата или подобна ситуация, в която участниците са от един и същи пол.

Подобни прояви, доколкото те са реализирани в рамките на възприетата обществена търпимост, съвсем не ги прави извратени, както в единия, така й в другия случай, тъй като са израз на естествените нужди на съответните индивиди за изразяване на привързаност към партньора и на желанието за обществено приемане на тази взаимност, посочва в решението си комисията.

Решението на КЗД може да се обжалва пред Административен съд — София град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase