Снимка: Reuters

Около 146 жени в България вече са премахнали френските гръдни импланти PIP след избухването на скандала в световен мащаб.

Това съобщи на пресконференция доц. Димитър Евстатиев, председател на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

Вече стана ясно, че скандалната френска фирма Поли имплант протез е използвала некачествен, по-евтин гел за имплантите и годишно е произвеждала по 100 000 силиконови протези в продължение на две десетилетия.

Проблемните импланти вече са спрени от производство и са изтеглени от пазара. Компанията производител пък е фалирала и затова няма как да й бъдат предявени искове.

Френските гръдни импланти PIP трябва да бъдат отстранени. Това е категоричното становище на нашата асоциация, което съвпадало с позицията на редица международни и европейски организации.

Още по темата

Отстраняването на имплантите трябва да се извърши в планов, а не в спешен порядък, без да се изчаква руптура (спукване) с оглед да се избегнат допълнително усложнения, заяви доц. Димитър Евстатиев.

"Има опасност при изтичането на техническия гел от имплантите да се предизвика възпалителна реакция, но това е нещо локално и то няма връзка с други заболявания като раковите например. Не е нещо, което застрашава живота на пациентките", допълни той.

Евстатиев съобщи още, че френските импланти са внесени по надлежния ред и не може да се търси вина у вносителя или хирурга, който ги е поставил.

По данни на асоциацията у нас са внесени от 2500 до 4000 импланти на френската фирма, от тях са поставени около 1500 чифта.

Няма данни дали такива импланти са внасяни онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase