Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил - пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник, както съобщиха медии.

Това се посочва в изявление на правозащитната организация по случая с убитата Мирослава в Перник.
Официалната версия на МВР е, че задържаният за убийството Чочо се е самоубил с предварително укрит пистолет, след като поискал да отиде до тоалетната.

„Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство“, твърдят от БХК.

Според правозащитниците подозрителен е фактът, че Стоев е разполагал с оръжие, след като вече е извършено претърсване на жилището му, и как е успял в присъствието на служители на ГДБОП човек с белезници да се застреля.

Още по темата
От БХК твърдят, че няма и мотив за самоубийство. „Напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят“, се посочва още в позицията. 

Оправданията на висши полицейски служители за „грешка” на полицаите от умора са несъстоятелни, смятат правозащитниците. 

Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок.

Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите, призовават от БХК. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase