Снимка: архив, БТА

МВР шефът Цветан Цветанов призна, че е имало служители на полицията, които не са се държали добре със семейството на убитата Мирослава и те ще бъдат наказани.

Вътрешният министър уточни пред БНТ, че става въпрос за представители на звеното за борба с организираната престъпност в Перник, които имали неадекватно поведение спрямо близките на момичето.

Какво ще бъде наказанието им ще стане ясно след среща днес между Цветанов, шефа на полицията в Перник, шефа на ГДБОП и провинилия се полицай.

След разкритията по случая близките на убитата Мирослава се оплакаха, че представителят на ГДБОП в Перник се обърнал към сестрата й Елеонора с думите "взимай пистолет и си я търси сама." 

„За мен е важно, че ние винаги сме били безкомпромисни към всяко едно поведение, което не е съпоставимо с дейностите, които са в Министерство на вътрешните работи. Но това, което пък беше дадено като изключително висока оценка, това е за директора на Областната дирекция от семейството и също така за служителите от ГДБОП, които работеха от самото начало и до самия край“, заяви Цветанов.

Още по темата
Той обеща и наказания за служителите, които допуснаха  единият от задържаните за смъртта на момичето Стойчо Стоев–Чочо да се самоубие. Цветанов определи случая като пропуск. Той обаче защити професионалните качества на полицаите и обясни тяхното поведение с преумора.

„Провежда се разследване. Полицаите, допуснали самоубийството, ще бъдат наказани, но ще се прецени тежестта на наказанието“, обеща вътрешният министър.

Относно другия задържан – Марио Любенов-Заека, МВР шефът смята, че са основателни притесненията на близките. Заека е в психиатрична клиника от 4 януари и се представя за невменяем. Вчера майката на убитата Мирослава поиска петорна психиатрична експертиза.

Цветанов изрази надежда тя да бъде обективна, но припомни, че Марио е един от основните организатори за печатането на фалшиви пари на територията на Перник и е бил задържан преди месеци.  Арестуван е за хулигански прояви, нанасяне на телесни повреди, както и за заплаха за убийство на дете.

„Това са нещата, които много пъти сме си задавали като въпрос, и това са нещата, за които винаги съм влизал в дискусия с български съд, и това са, за голямо съжаление, реалностите, в които живеем ние в България, защото има много подобни лица, които са с N на брой престъпления, с N на брой искания на мерки за задържане под стража, защото знаем, че когато те излязат навън, те правят същото“, мотивира системните си нападки към съда Цветан Цветанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase