Ромски палат в столичния кв. "Христо Ботев". Снимка: Булфото

Роми строят палати с отпуснати пари за образование на малцинствата.

Това показва проверка на прокуратурата за потънали близо $5 млн. от средствата, дадени на ромски образователен фонд "Будапеща".

До момента по досъдебното производство са разпитани само свидетели, но според магистратите скоро ще бъдат повдигнати и обвинения.

Още по темата

Събраните досега доказателства сочат, че с тези 5 милиона долара е трябвало да бъде заличена огромната разлика в образованието на ромите и българите чрез политики и програми, включително и десегрегацията на образователната система.

Вместо това обаче средствата са били разграбени и с тях шефове на неправителствени организации са си построили огромни палати, купили са си луксозни автомобили и са започнали частен бизнес.

Скъпи имоти, вдигнати с пари за образование на ромите, има в района около Плевен, в Монтана и Стара Загора, където били седалищата на организациите, разследвани за най-големи злоупотреби, показва проверка на в. "Монитор".

Към момента в списъка на НПО-та със съмнителни сделки има 23 организации.

Преди седмици вътрешният министър Цветан Цветанов също съобщи, че са установени злоупотреби със средства, предвидени за ромското включване както от страна на неправителствени организации, така и от държавния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase