Снимка: БТА

Спрените влакове заради стачката в БДЖ са 59 от общо 130, съобщиха от министерство на транспорта.

Данните на ведомството се разминават от обявената по-рано информация от КНСБ и КТ „Подкрепа“. 

Според синдикатите от 123 влака в цялата страна, които по разписание е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 110.

В съобщението на транспортното ведомство се посочва, че работниците на голяма част от тези 59 композиции не подкрепят стачката и са били принудени да спрат, тъй като не работят обслужващите курса по трасето.

Въпреки това равносметката е, че под 50 на сто от влаковете стоят на гари или не са тръгнали. От тях 29 са по вина на превозните бригади и 30 - по вина на ръководител движение.

Още по темата
Четири международни композиции също са спрени от движение  и въпреки призивите, синдикатите отказаха да ги пропуснат.

Влакът от Белград за София престоява на гара Волуяк, а от Москва за София - на гара Роман. Композицията от Истанбул за София е спряна в Пловдив, а тази от Истанбул за Букурещ престоява в Стара Загора.

На обяд от Централна гара в столицата не е заминал и влакът от София за Белград с вагон за Виена.

Почти всички влакове от Товарни превози се движат, стачката е предимно при Пътнически превози, посочват още от транспортното министерство.

В Национална компания "Железопътна инфраструктура" от 13 хиляди служители са заявили, че стачкуват едва 563, като само 61 души от тях са свързани с движението на влаковете.

Това представлява под четири процента от общия брой служители. В БДЖ стачкуват 350 души от общо 13 000 или 2,5 на сто от персонала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase