Лекарите, извършили коронарографията на 42-годишния Милко Михалев от Провадия, отрекоха вина за ампутацията на ръката на пациента.

Според тях манипулацията била извършена по медицинските стандарти.

На специална пресконференция в БТА управителят на специализираната болница за кардиология във Варна доц. д-р Спас Спасков заяви, че няма основание да се демонизират нито методът на коронарографията, нито екипът в клиниката, извършил процедурата.

На 7 юли 42-годишният Милко Михалев потърсил джипито си с остри сърдечни болки. Той получил направление за кардиолог, който без допълнителни изследвания му назначил коронарография.

На следващия ден манипулацията била извършена и пациентът изписан от болницата във Варна, но още същата вечер ръката му изтръпнала.

Следват пет тежки дни за Милко, в които лекарите правят 5 неуспешни опита да спасят дясната му ръка.

Проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит" показа, че има нарушения при лечението на пациента заради поставена диагноза без необходимите за това изследвания, а варненската прокуратура се самосезира по случая.

Днес медиците, лекували пациента, представиха хронологията от постъпването на Михалев на (8 юли) до изписването му (на 9 юли).

Те посочиха, че коронарографията, заради която се твърди, че пациентът е загубил впоследствие дясната си ръка, е изписана по необходимост и е извършена правилно.

„Това е диагностичен метод, чрез който се разбира дали в артериите има плаки или стеснения, а пациентът е предразположен към инфаркт и затова направихме процедурата“, защити се кардиологът д-р Ина Парашкевова.

От клиниката категорично отрекоха, че манипулацията е изписана, за да се източат пари от НЗОК.

Още по темата
Пациентът не е имал оплаквания по време на престоя си, а лекуващите го не са регистрирали нередности при извършените манипулации и проблеми в здравословното му състояние.

Тридесет часа след като е бил изписан от болницата, Михалев се е върнал заради изтръпване на дясната си ръка. Тогава лекарите са го препратили към съдовата хирургия на болницата "Св. Марина" във Варна.

Екипът на клиниката заяви, че не могат да предполагат как са се появили усложненията на пациента, дали той е спазвал изискванията да не натоварва ръката си, както и какви действия са предприели колегите им от "Св. Марина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase