Извършени са нарушения при лечението на пациента от Провадия Милко Михалев, чиято ръка бе ампутирана вследствие на извършена коронарография.
 

Това сочи проверката на Изпълнителната агенция "Медицинскиит одит, съобщиха от здравното ведомство.

Предварителните констатации са, че не е снета подробна анамнеза, не са съобразени придружаващите заболявания (артериална хипертония, хемороидална болест) и не са назначени всички необходими изследвания (ехокардиография, кръвни  изследвания) преди пациентът да бъде насочен за интервенционално лечение.

Очаква се становище на външни експерти по кардиология и съдова хирургия, за да се извърши преценка на нуждата от извършване на коронарография.

След окончателно приключване на проверката ще бъдат наложени финансови санкции, съобщават още от здравното ведомство.

Междувременно Националната пациентска организация призовава прокуратурата да се самосезира по случая.

Според пациентската организация проверката на ИА "Медицински одит" доказва груби нарушения на медицинския екип, извършил манипулацията, които са довели до нанасянето на тежка телесна повреда на пациента.

От организацията настояват Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването да предприемат всички необходими мерки за отстраняването от дейност на медицинския екип, извършил нарушенията, както и за временното отнемане на правомощията на СБАЛ по кардиология "Кардиолайф" за извършване на инвазивни кардиологични изследвания.

Още по темата
 От Националната пациентска организация посочват, че по данни на пациента след извършването на манипулацията ръката му е останала пристегната с постоянна превръзка в продължение на пет часа.

През този период никой (нито лекар, нито медицинска сестра) не е проверявал състоянието на ръката, нито пък превръзката е била отпускана периодично за осигуряване на нормално кръвообращение, както е по медицински стандарт.

При първата операция в опит да се спаси ръката е констатирано запушване и на двете артерии на крайника, което е в подкрепа на думите на пациента, пише в съобщението.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase