Снимка: Булфото

Манастирските комплекси в цялата страна ще бъдат превърнати в приюти. Подобна мащабна промяна е записана в рамково споразумение за сътрудничество. Под документа стоят подписите на Негово светейшество патриарх Максим и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Идеята е към всички манастири и към всички църкви в страната да се създадат приюти за сираци и социалнослаби граждани. Ще има и домове за хора от третата възраст. За обитателите ще бъдат осигурявани топла храна, дрехи и подслон. Доброволци от православната църква ще работят в приютите като социални асистенти.

Варненският владика Кирил определи сключеното споразумение като „историческо”.

„Църквата се връща към най-добрите си традиции, а именно да помага и да се грижи за децата, инвалидите и възрастните”, коментира варненският митрополит.

Социалното министерство ще финансира църковните програми, насочени към социалните слоеве на населението. Ще се разчита и на дарители.

Ведомството на Тотю Младенов и Българската православна църква се споразумяха заедно да работят за хората в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase