Част от Централния софийски затвор. Снимка: Булфото

След около четири години ще е готов новият Софийски затвор, казва в интервю за БТА новият директор на ГД "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров.

Той припомни, че вече има две възможности за място, на което да бъде изграден нов затвор за 2000 души извън района на София, а в процес на преговори е проектирането.

Новият затвор със сигурност ще отговаря на всички световни стандарти за третиране на правонарушителите, заявява Димитров.

Този проблем засега не съществува в затворническите общежития от открит тип, където има осигурени по минимум 4 кв.м жилищна площ, съгласно разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и по-добри битови условия за бит и престой на лишените от свобода, отбелязва директорът на ГД "Изпълнение на наказанията".

Затворниците в момента са 9500 души, има около 10 000 лица, осъдени на пробация, и около 1200 души задържани в арестите, посочва Димитров.

Част от затворите като София, Варна, Бургас и Стара Загора са натоварени и пренаселени, което е проблем, както за сигурността и режима в поделенията, така и за самите служители, казва той.

Според него решение за пренаселеността е изграждането на нови затвори и общежития от закрит тип. Предстои откриването на такова общежитие от закрит тип към затвора в Бургас за 350-400 души, което до голяма степен ще облекчи живота в затвора, ще увеличи жилищната площ и ще подобри битовите условия, каза Димитров.

Новият директор на ГД "Изпълнение на наказанията" казва, че не предвижда радикални промени в институцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase