Общ преглед

 

Масово изоставяне на питбули се наблюдава през последните седмици в цялата страна. Само за последния половин месец и само в София са захвърлени над 10 питбула. По един има в Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

Кучетата са на различна възраст. Те се намират и лекуват от доброволци към организацията „Приятели на животните”.

„Кучетата попадат при нас травмирани, преживели системно пребиване и често са им необходими месеци за възстановяване”, каза пред Dnes.bg Нели Динева, която е доброволец в организацията.

От няколко години тя се занимава с лечение на изоставени питбули на улицата или в изолаторите, след което им търси постоянен дом. Момичето отделя собствени средства, за да излекува кучетата.

„Основният проблем при спасяването точно на тази порода е погрешното схващане, че питбулите са опасни кучета. Те могат да бъдат превърнати в опасни, ако собственикът им прилага силови методи и ги възпита неподходящо”, споделя доброволката.

Голям проблем са незаконните битки, които собствениците на питбули организират между четириногите си.

„Много от хората си взимат питбул, за да го пускат в битки, но като видят, че кучето им не е бойно, го захвърлят на улицата”, твърдят защитниците на животните.

Лечението на един питбул струва между 100 и 1000 лева. После той се дава за осиновяване, като кандидат-осиновителите трябва да отговарят на няколко условия:

• да отделят достатъчно време за игра с кучето
• да не търсят питбул с цел пускане в незаконни битки с други кучета
• да имат финансовата възможност за изграждане на голяма ограда и стабилна колиба, ако го гледат на двора
• да не го взимат за куче пазач

„Питбулите са добри кучета, които обичат да изпълняват команди и на моменти са доста лигави, но в България много хора не ги обичат заради отделните представители на породата, които са превърнати в машини за боеве”, разказа още доброволката Нели Динева. 
Сега защитниците на животните търсят дом на няколко питбула. Един от най-сладките се казва Макс (снимки 4-8). Той е на 1 годинка. Все още се плаши от резки жестове, защото дълго време е бил малтретиран, но никога не е проявявал агресия към човек.

Макс се дава за осиновяване само за домашен любимец на отговорни и търпеливи хора. Има направени всички необходими изследвания. Той е кастриран, ваксиниран и обезпаразитен. Всеки, който иска да си осинови питбул, нека пише на мейл адреса на Dnes.bg и ние ще го свържем с доброволците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase