Снимка: БГНЕС

500 декара земеделска земя край Волуяк ще бъде прехвърлена на Министерството на правосъдието за изграждането на нов затвор.

Това решиха столичните общински съветници след 40-минутна дискусия.

От БСП се обявиха "против" прехвърлянето на общинската земя, съветниците от ДСБ гласуваха "въздържал се", а предложението бе подкрепено от представителите на ГЕРБ, "Атака", НДСВ и СДС.

В новия затвор край Волуяк се предвижда да се настанят до 2000 души. Това обясни Петър Василев, директор на ГД "Изтърпяване на наказанията", който присъстваше в залата днес.

Прогнозната цена за изграждането на сградата ще е около 100 млн. евро. Затворът трябва да бъде издигнат за 2 години. Не е изключено за строителството да се използва и трудът на лишени от свобода.

В затвора ще бъдат настанявани осъдени на над 5 години за умишлени престъпления и рецидивисти.

Сградата ще има няколко корпуса, зона за настаняване на хора, които очакват присъдите си, както и зона с повишена сигурност за осъдени опасни лица и такива с доживотни присъди.

Ще има и затворническа болница с 200 места и с психиатрично отделение.

150 души изтърпяват доживотни присъди в България към момента, посочи Василев.

Още по темата

След изграждането на новия затвор Софийският затвор, който е вътре в града, ще бъде освободен. Петър Василев уточни, че той няма да бъде разрушен, а ще се търсят варианти за какво друго да се използва.

До момента общината отстъпва свои терени, без да бъде възмездявана от държавата, а и строежът на затвора на това отдалечено място предполага и изграждане на водопроводи и канализация към него, изтъкна председателят на групата на БСП в общинския съвет Жельо Бойчев по време на дискусията.

Съветникът от ДСБ Вили Лилков заяви, че безвъзмездното прехвърляне не е форма за разпореждане с общинска собственост, и предупреди, че ако докладът бъде приет в този му вид, ще сезира областния управител на София.

Разходите по изграждането на инфраструктурата към новия затвор ще са за смета на бюджета на правосъдното ведомство, обясни зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева.

Тя допълни, че след обстойно проучване се е стигнало до извода, че не могат да се използват сгради на бивши казарми, тъй като приспособяването им ще излезе по-скъпо, отколкото да се построи нов затвор.

От 2011 година в страната трябва да бъдат прехвърлени всички осъдени в чужбина българи.

Става дума за около 1000–1500 души, които ще се върнат у нас, за да изтърпят наказанията си.

Освен това, ако не се изгради ново съоръжение по европейските стандарти, България ще трябва да плаща санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase