Снимка: БГНЕС

Правосъдното ни министерство в момента събира информация за броя на българските граждани, които в момента излежават ефективни присъди в чужди държави.

Това съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова, която участва в дискусия, организирана от Атлантическия клуб, Паневропейския съюз и Институт "Отворено общество".

„Търсим начини, в рамките на това, което имаме в момента, да можем да ги посрещнем и да могат да изтърпят наказанията си в България“, каза Попова.

От догодина в страната трябва да бъдат прехвърлени всички осъдени българи в чужбина.

Преди дни зам. главният прокурор Валери Първанов каза, че само от Испания, Гърция и Германия се очаква да дойдат около 2-3 хиляди души.

„От 2011 г. ще започне да се говори сериозно по въпроса, но не е казано, че от първи януари 2011 г. тези хора започват да се връщат. Това ще бъде процес във всички европейски държави“, уточни Попова.

По думите й ще има затруднения да се намерят места за затворниците. Правосъдното министерство планира построяването на нов затвор.

„Оглеждаме няколко терена и вече сме спрели вниманието си върху две-три места“, каза Маргарита Попова, но обясни, че средствата са недостатъчни и не може да обещае, че за няколко месеца ще бъде построен нов затвор.

По думите й друг проблем са условията в българските затвори и това ще бъде разликата, с която ще се сблъскат съгражданите ни, идващи от места за лишаване от свобода при по-добри стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase