"В България се подслушва многократно повече отколкото в САЩ", обяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

По думите му СРС-тата се използвали, за да се компенсира невъзможността да се направят експертизи, както и заради тенденцията на намаляване на гражданите, които се наемат да свидетелстват.

"Тези случаи са най-чести, когато се разследват организирани престъпни групи"”, поясни той.

Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10 000 годишно, докато според доклад на САЩ от 2008 г. в целите Съединени щати са използвани само 2370 СРС-та.

Председателят на ВКС цитира още и решение на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертава, че в България се използват прекалено много бръмбари. 

"Мен лично ме притеснява хипотезата на използване на СРС, разпоредени от ръководителите на специалните служби и висши служители в тях, които са извънпроцесуални фигури и това е твърде проблематично, защото тогава не може да се провери и гарантира достоверността им", коментира заместникът на Груев - Гроздан Илиев.

Големият въпрос според двамата шефове на Върховния касационен съд обаче е липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на този вид доказателства, придобити от СРС-та, и да правят всички други експертизи по един процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase