Снимка: Булфото

Съюзът на съдиите в България поиска от министъра на финансите Симеон Дянков отчет за нераздадените премии в съдебната власт.

Отказът на финансовия министър да изпълни решението на Висшия съдебен съвет за изплащане на определените средства за допълнително материално стимулиране за 2009 г. на съдебната власт е в нарушение на закона, се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите, адресирано до Министерския съвет.

Магистратите посочват, че разбират, че държавата се намира в условията на финансова криза и че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната.

Според тях обаче от предоставената информация от страна на министър Дянков и от непоследователната позиция на ВСС по въпроса не е станало ясно какви са причините да е налице реална липса на суми от бюджета на съдебната власт.

Още по темата

Затова министър Дянков е длъжен да защити действията си чрез пълен отчет по целесъобразното изпълнение на държавния бюджет, смятат от Съюза на съдиите.

В последните няколко седмици се наблюдават опити за недопустимо посегателство върху независимостта на съдебната система, се казва още в отвореното писмо.

Недоволството на съдиите е породено от изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов след операция „Наглите“, че МВР е събрало "безспорни доказателства", при които "няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат".

От Съюза на съдиите посочват, че в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди, преди да е започнал съдебният процес.

Магистратите заявяват, че не са забравили нито един от скандалите в съдебната власт през 2009 г., нито могат да забравят отчетливата липса на доверие към дейността им.

Тези проблеми според тях са свързани със съзнателно толерирана зависимост на съдебната власт от другите власти или от други икономически и политически лица и структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase