Делото за Възродителния процес да бъде възстановено. За това настояват от Федерация "Справедливост-България".

В декларация на Сезгин Мюмюн, адресирана до депутатите и изпратена до медиите, се посочва, че опитът "да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ".

Текстът на документа гласи:

1.Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и т.нар. Възродителен процес.

2.Обявяваме прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

3.Призоваваме българското правосъдие и главния прокурор на Република България да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес.

"Вижте, тази декларация е приготвена много отдавна, понеже сме гражданска организация и срещу нас има информационно затъмнение, не ни се дава възможност да говорим. Понеже и аз съм осъден и лежах в затворите, бях осъден заради Възродителния процес", каза Сезгин Мюмюн пред Dnes.bg.

Все пак нещо ви е провокирало точно сега да пишете тази декларация и да искате възобновяване на делото?

Това не е от сега, този проблем при нас е от 10-15 години. Ама не се дава гласност и изведнъж пак ние тръгнахме да говорим, пък някой други се опитват да манипулират обществото и да пускат декларации в парламента.

Кои са тези други - ДПС или  Бойко Борисов?

Няма да коментирам Бойко Борисов, защото това беше някаква политическа игра, на която ние от малцинствата няма да се поддадем. За нас е много по-важно да се знае истината, а да не се говорят някакви... защото  българският народ не е виновен за Възродителния процес. Просто едва ли не една политическа партия, която се казва ДПС, която също е участник в онези процеси, и лидерът й се опитват да си сплотяват редиците, но това няма да мине.

Какво е за вас Възродителният процес?

Много бой сме яли, много сме били... не искам да се връщам назад. Това беше един позорен акт срещу България и българския народ. Ние искаме истината, не искаме отмъщение, повтарям: не искаме отмъщение, а само истината. Ние си живеем добре в България, защото тя е за нас родина. 

А истината къде я търсите?

В архивите на Държавна сигуронст и в ръководството на ДПС, които трябва да си подадат оставките и да излязат достойно от тази игра.

А тази зловеща игра започва от една реч на Тодор Живков в 1989 година, на 29 май.

"Българските турци могат да изберат родината си и ако сметнат, че това е Турция, да напуснат България".

Думите на Живков стимулират масовото изселване на български турци през следващите месеци, наречено от медиите "голямата екскурзия".

През май-август 1989 г. 300 000-400 000 хил. български турци напускат България.

На 21 август Турция затваря границата си, след като вече са се изселили 344 000 български турци. 


Според доклад на Амнести Интернешънъл от 1986 година, организацията притежава списък с имена на 100 убити и 250 арестувани етнически турци в хода на тази кампания - факти, които се отричат от тогавашните управници.

И въпреки че през януари миналата година зам. главният прокурор Валери Първанов обяви, че е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване по делото, сега духът от бутилката е пуснат отново.

На два пъти делото за Възродителния процес неуспешно е внасяно в съда, но е спряно през 98-а заради 126 пострадали, които са изселени в Турция и не могат да бъдат издирени и разпитани, както и заради смъртта на бившия Първи в държавата.

Делото е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.

В Софийската военноокръжна прокуратура, следственото дело се води под № 780-ІІ/1998 година и се състои от 48 тома.

* умишлено видеото е монтирано без звук от създателите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase