С кървави кърпи бяха превързали очите си български учени, които тази вечер участваха във факелно шествие в защита на българската наука.

С напомнянето за Самуиловите войни учените символизираха мрака на бездуховността и упадъка на нацията без образование.

Факелното шествие потегли в 18 часа от Националния дворец на културата, премина по булевард „Витоша” и завърши пред храм-паметник „Александър Невски”.

Към протестиращите учени се присъединиха учители и участници в шествието на сдружението „Мати Болгария”, посветено на Деня на будителите.

Около 500 протестиращи издигнаха лозунги „Оставка” и „Реформи”.

Те носеха плакати с надписи: "Откъдето крадат, оттам да дадат", "Образованието и науката - национален приоритет", "Ослепи ни Станиш-Наукоубиец".

Един от учените, участник в шествието- Христо Лафчиев, бе категоричен: „Имаме страхотен бюджет. Заслепи ни с блясъка си и нищо не виждаме вече. Като погледне човек бюджета и вижда същите средства и така, докато умре науката. Вече не се надяваме много - това са хора без съвест, без виждане, това са хора, които са дошли, за да крадат. Не за да правят каквото и да било. Ходихме, говорихме, те обещаваха. В министерски съвет император Станиш Втори Наукоубиец не пожела да се види с нас. Видял се с някакви млади учени, които така и не знаем кои са и от къде са”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase