Чехия, Катар и България са внесли средства в международния фонд за семействата на заразените със СПИН либийски деца, обявиха либийските власти, цитирани от Ройтерс.

Благодаря на Катар за ролята му в случая с българските медицински сестри. Европейските страни, включително България и Чешката република, допринесоха за фонда за заразените деца, съобщи либийският премиер Ал Багдади Али Ал Махмуди.

Франция обеща да оборудва болницата в Бенгази и да осигури обучен персонал за 5 години. Страната се съгласи също да обучи 50 либийски доктори, допълва Ал-Махмуди.

Международният фонд Бенгази вече изплати по 1 млн. долара на семействата на всяко заразено със СПИН дете след споразумение, което гарантира освобождаването на българските медицинки сестри и палестинския лекар, прекарали повече от 8 години в затвор в Либия.

Парите идват от заем от 460 млн. долара, които ще бъдат възстановени от дарения от донори, обявиха от фонда Бенгази.

Европейският съюз от своя страна увери, че отношенията с Либия ще бъдат подобрени в замяна на свободата на медиците. Фондът ще финансира също така лечението на децата и подобряването на либийската здравна система. От фонда обявиха, че имат обещани 477 млн. долара от 31 различни източника.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.

Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в коментар на новината. 

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази".

До този момент обаче решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, каза той.

Припомняме, че Франция и Либия подписаха споразумения в областта на отбраната, здравеопазването и имиграцията по време на официалното посещение на Никола Саркози в Триполи.

Френският президент се срещна с либийския лидер Муамар Кадафи ден, след като бяха освободени шесте български медицински сестри и палестинския лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase