Повдигнато е обвинение срещу майката на задържания по делото за злоупотреби в "Топлофикация-София" Валентин Димитров - Цеца Димитрова, съобщи БТА, цитирайки източници от прокуратурата.

Майката е имала 3-4 сметки в различни банки и срещу нея е повдигнато обвинение в пране на пари.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев обяви, че е образувано досъдебно производство и срещу служители от банка.

Те не са уведомили прокуратурата, че в тяхната институция Димитров е имал сметка, което е забавило разкриването на общия брой банкови сметки на задържания в страната.

Велчев уточни, че липсата на тези данни не е по вина на първия прокурор по делото за злоупотребите в дружеството, а тъкмо по вина на банковите служители.

Прокуратурата продължава да има проблеми с предоставянето на данни от няколко банки в страната, допълни Велчев. Той добави, че сметките на Димитров са поставени под запор, а от задържането му до сега от тях не са били теглени суми.

Главният прокурор заяви, че днес е говорил с австрийския си колега, с цел ускоряване на комуникацията, и допълни, че е много вероятно още следващата седмица прокурор от ВКП да отпътува за Виена във връзка с делото за злоупотребите в "Топлофикация-София".

Тази сутрин е образувано дело срещу виновните длъжностни лица в "Топлофикация", като към момента няма конкретни лица, привлечени под отговорност.

Делото се води от прокурор Владимир Йорданов, който пръв пое делото срещу Димитров, но по-късно случаят бе преразпределен на други двама наблюдаващи прокурори. Отпускът на Йорданов, който започна преди дни, е бил прекъснат.

Това е начинът, по който ще бъде установено дали има длъжностни лица в дружеството, които виновно не са контролирали дейността на директора Димитров, обясни Велчев.

В България няма практика да се търси наказателна отговорност срещу колективен орган, но е крайно време да се направи пробив, коментира Велчев. Той заяви, че ще бъдат прегледани одитни доклади на "Топлофикация" от предишни години.

Главният прокурор съобщи, че е готова проверката на Военна прокуратура по отношение на извежданията на Димитров от ареста и резултатите ще бъдат обявени утре.

Преди десетина дни стана ясно, че през 2005 година Топлофикация-София е извършила разходи за билети за концерти по официални празници и поздравителни адреси на обща стойност 40 359 лв., както и за френски минерални води и обзавеждане на кабинета на Димитров.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase