Снимка: БТА

В бъдеще няма да има роботи учители, но ще има нужда от учители на роботите. Длъжни сме да инвестираме в учителите, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на Десетата национална отчетно-изборна конференция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Отговорът на всички проблеми е образованието. Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всяка област“, заяви той, цитиран от "Фокус". 

Министърът е убеден, че учителят е професия на бъдещето. "Трябва да направим така, че най-добрите ученици да стават учители“, подчерта Вълчев и допълни, че "ако искаме да успеем, родителите трябва да са ни партньори".

Той съобщи, че проучване е показало, че агресивните родители са между 2 и 10 процента, и когато учителите се сблъскат с тях, "се самозатварят".

"Трябва да префокусираме образователната система. Досега тя е била фокусирана върху документа - ако документът е попълнен, значи учителят си е свършил работата“, коментира образователният министър.

По думите му системата трябва да се фокусира в подкрепата върху учителя, да му даде по-голяма свобода и възможност да си свърши работата.

По повод на изразените критики към делегираните бюджети на училищата министърът заяви, че ако те се премахнат, директорите на училищата "ще ходят да се молят за двата топа хартия на общината и ще попаднат на някой запънат счетоводител". Тогава учителите ще са по-спокойни, защото финансирането няма да зависи от броя на учениците, те ще могат да се изключват, ще се намали средната пълняемост на паралелките и ще се запази броят на учителите, но така ще направим образователната система по-изключваща, коментира Вълчев. И отбеляза, че сега живеем в различно общество и не може да се върне миналото, колкото и да го искаме.

Системата на образованието е една от малкото в България, за която постигнахме консенсус, че трябва да е водещ и стратегически приоритет на национално ниво, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова

Тя припомни, че е постигнат заслужен скок в заплащането на учителите; само преди десет години началната заплата за учител в София беше 450 лева, а днес е 920 лева. Преди десет години средната брутна работна заплата за учителите в детските градини в София е била 680 лева, а днес е 1320 лева. В училищата в столицата преди десет години заплатата на учителите беше 700 лева, а сега е 1340 лева, каза Фандъкова.

През последните години в образованието в София са мащабни и видими. През тази година имаме рекорден бюджет за инвестиции в образованието в Столичната община, като до този момент те са за над 75 млн. лева, съобщи столичният кмет.

На заседание на Столичния общински съвет ще бъде поискано от държавата да бъде предоставен терен в района на "Манастирски ливади - Запад", на който да се построи училище и детска градина. Това е един от пренаселените райони на столицата, уточни тя.

Учителската професия е много трудна, но е и много приятна, защото когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в своята класна стая, коментира Фандъкова.

Живеем във времена, в които нездравото българско семейство прехвърля всичко на училището, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase