Снимка: Bulgaria On Air

Учителката по математика Петя Тодорова, която беше уволнена от бившия директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, е върната на работа в гимназията. Това каза на заседанието на парламентарната образователна комисия Зоя Савова, изпълняващ временно длъжността "директор" на СМГ.

Тя беше дисциплинарно увлонена заради състезанието "Европейско кенгуру" от бившия вече директор на СМГ Антони Стоянов, а наред с това стана ясно, че има и неподновени договори на учители.

Още по темата

Тодорова, която присъства също на заседанието, уточни, че е възстановена на работа в СМГ от 25 август.

"Никой повече не може да съсипе имиджа на едно училище от директора, но той е пръв сред равни", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той заяви, че ако един директор разделя децата и колектива, то той не може да е директор и затова е подкрепил искането за оставка на Антони Стоянов.

Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова попита Антони Стоянов какъв е финансовият ресурс на СМГ, освен бюджета, който се дава на гимназията от МОН и от Столичната община.

Стоянов каза, че от 2006 г. курсовете за ученици в СМГ "се менажират от училищното настоятелство", а той като директор е "сезирал институции, че парите отиват в училищното настоятелство".

В това настоятелство директорът на СМГ има само съвещателен глас, а самото настоятелство се избира от Общото събрание, заяви уволненият Антони Стоянов.

С проверката, направена от МОН в СМГ, бяха установени нарушения в организацията на образователния процес, в приема на ученици, в сключени и прекратени трудови правоотношения и в обществени поръчки, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от БТА.

Антони Стоянов е назначен за директор на СМГ преди пет години и досега не е правена цялостна проверка на неговата административно-управленска работа, каза Ваня Кастрева, началник на РУО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase