Снимка: Архив, Булфото

Представители на граждански организации се обявиха в подкрепа на проекта на МОН за стипендии за ромски ученици. Тази сутрин те са внесли писмо в образователното министерство за това.

По думите на Даниела Михайлова от "Инициатива за равни възможности" България има четвъртия най-нисък коефициент на икономическа активност на младите хора до 30 години в ЕС и е на второ място в Европа по дял на младите хора, които нито работят, нито учат. Тя цитира публикувана преди два месеца прогноза на Световната банка за България, според която "през следващите три години младите и често нискоквалифицирани лица от ромски произход ще са все по-значим източник за попълване на пазара на труда". Според Световната банка ромите вече осигуряват от 9 до 19 процента от новите работници и техният дял вероятно ще се увеличи, добави Михайлова, цитирана от БТА.

Още по темата

Центърът "Амалипе" също изразява категорична подкрепа за въвеждането на стипендиантската програма за средношколци-роми, заяви Деян Колев - председател на неправителствената организация във Велико Търново.

Той посочи, че проектът има за цел да поощри децата от ромския етнос да завършат своето средно образование и цитира проучване от последното преброяване на населението, според което по-малко от 10 процента от ромите в България имат средно образование, в сравнение с 35% от българските турци и 78 на сто от етническите българи.

Проектът на министерството среща подкрепа и от страна на учителите, заяви Елена Данаилова - директор на средищното училище в стражишкото село Камен. Тя посочи, че учениците от ромски произход се отказват от средно образование по две причини - едната е защото тръгват да търсят препитание, а другата са ранните бракове.

Такъв е случаят с Теменужка Костова, която след като е завършила осми клас в същото училище, е започнала да живее на семейни начала с бащата на детето си, но по-късно е завършила като частен ученик и сега е студентка във Великотърновския университет.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средното образование" е за две учебни години и ще се изпълнява от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства заедно с Ромския образователен фонд със седалище в Букурещ.

За двете учебни години проектът ще се финансира с 561 400 евро, като 343 320 евро са от фонда /60 процента от стойността/, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро или 40 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase