Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Личните лекари скочиха срещу образователното министерство - отказаха да издават амбулаторни листове като извинителни бележки в училище.

Д-р Георги Миндов, председател на общопрактикуващите лекари в София и Вили Стойчева, директор на 18 СОУ в столицата обсъдиха темата в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Информацията, която се съдържа в амбулаторния лист, е конфиденциална. Този лист съдържа адрес, ЕГН, имената на пациента, чувствителна здравословна информация към гледна точка на Комисията за защита на личните данни", каза д-р Миндов. Той поясни, че здравната информация е особен подраздел на чувствителни данни, за които се иска специално разрешение от Комисията.

"Не е най-подходящият начин с новия стандарт да струпваме проблемите на образователната система и да я прехвърляме към здравната", настоя Стойчева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Нуждаем се от бърз, лесен начин и контрол върху образователната система и по-скоро да приучим децата", настоя тя.

Стойчева каза, че трябва да бъде подобрена училищната среда и децата да се приобщят към нея.

По думите на д-р Миндов върви се към електронен документ. "В системата на здравеопазването се изгражда електронна система, аналогично с болничните, може да стане електронна бележка", посочи той.

Д-р Миндов сподели още пред Bulgaria ON AIR, че ежедневно към него има искания от учители за амбулаторен лист и уточни, че в момента това не е прието и е обект на преговори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase