Снимка: МОН, архив

Недобросъвестни търговци продават стари бележници, предупреди просветният министър Меглена Кунева и призова родителите да внимават и да си отварят очите, когато купуват.

Още по темата

Тя, заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, направи проверка на площад "Славейков" в столицата за продажбата на стари ученически документи.

"Продават се бележници, които не са за тази година. В новите вече няма графа "Забележки", а тя е заменена с "Отзиви и информация", припомни Кунева.

В графата преподавателите ще нанасят своите препоръки, забележки и похвали.

"В старите бележници не само не пише 2016 г., а нямат много важна графа, която благодарение на един активен второкласник, вече е факт от документите, свързани с училищното образование. Графа, която за информация и похвали", каза още Кунева.

Оказа се, че просветното министерство няма контрол върху помагалата за учениците.

"Ние утвърждаваме първата част - допустимостта на учебниците, от които след това учителите си избират, но помагалата не зависят от решението на МОН", обясни министър Кунева.

Според нея нито едно помагало, колкото и добре да е написано, не може да бъде наречено учебник.

Освен това тя предупреди, че има "учебници", които не са минали през процедурата за одобрението им, които обаче се продават като помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase