Общ преглед

Просветният министър Меглена Кунева обяви, че е привърженик на поощряването на добрите постъпки в училище.

Тя се срещна днес с 8-годишния Боян Ганев, който й написа отворено писмо с предложения за промени в ученическата книжка.

Още по темата

"Когато те похвалят, ти порастват крила! Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище", каза вицепремиерът на Боян.

Момчето е ученик от II клас в столичното 51 СОУ и днес бе в МОН по покана на министъра.

Още в началото на писмото си Боян поставя въпроса защо в бележника няма графа за похвали, а само за забележки. Веднага след това уточнява, че според училищните правилници забележката е вид наказание и бележникът наред с оценките за успех, служи за отбелязване единствено на лошите постъпки, а добрите прояви се игнорират, понеже за тях място не е предвидено.

По този начин през учебната година се регистрират само лошите действия на учениците, а нерегистрирането на добрите води до тяхната бърза забрава, обясни Боян на министър Кунева.

Тя от своя страна му е обещала, че ще предложи на експертите промяна за следващата учебна година в съдържанието на бележника.

Възможно е графата "Забележки" да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с "Бележки". Забележката в момента се възприема повече с критично съдържание.

Според Боян Ганев, ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно за всички. По този начин и в масовия случай изреченото от учителя "Дай си бележника!" няма да звучи страшно.

Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите критика и забележки, каза Кунева.

"Боян ми помогна, защото се опитваме да променим подхода в образованието. Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала - окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне", допълни вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар