Снимка: БТА, архив

Обучение по превенция на тероризма и поведение при терористична заплаха ще има в училище. Това стана ясно от думите на просветния министър Меглена Кунева, която представи Държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, който е 13-и по ред.

Практическите умения по стандарта са включени в различни предмети и в часа на класния.

Още по темата
В 11 клас ще се изучава изборният процес, включително засичането на купуване на гласове и преференциален вот.

"Превенцията и противодействието на корупцията е нова тема, която е разпределена от 5 до 12 клас", допълни заместникът й Диян Стаматов.

Друга важна тема е свързана с финансовата и правна грамотност на учениците. Военното обучение пък е застъпено в 9 и 10 клас.

Не е пропуснато и кариерното развитие на учениците.

Кунева обясни, че сред целите на Държавния стандарт за гражданско образование е да се познават институциите, ценностите, да се формират личности. 

"Трябва да мислим не само за това какви знания предлагаме на младото поколение, какви компетентности накрая на учебния процес искаме от тях, но и какво поведение очакваме от тях, защото училището възпитава", подчерта Кунева.

По думите й личностите се формират "буквално от детската градина".

"Стандартът има за цел да адресира тази отговорност най-напред към семейството, през училищната общност, през обществото, през природата и не на последно място към личното си здраве", обясни Кунева.

По думите й в стандарта са заложени знания и умения за запазване на националната ни култура, уредени са правилата за функциониране на ученическото самоуправление чрез ученическите съвети.

Кунева посочи, че няма по-добър начин да се научиш на демокрация от това да започнеш да я практикуваш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase