Снимка: Facebook

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" предстои да определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 година в СУ, съобщи пресцентърът на висшето училище.

На заседание на Съвета на деканите, състояло се на 29 февруари, са били обсъдени предложенията на факултетите за размера на годишните такси за обучение.

Още по темата

Предложенията предвиждат увеличаване на таксите единствено за новоприетите студенти. То няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016-2017 година.

Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация на СУ не предлагат увеличение, таксите ще запазят размера си от 925 лева за специалностите "Медицина" и "Фармация", и 720 лева за специалностите в професионално направление "Здравни грижи".

Предложенията на факултетите предвиждат повишаването на размера на годишните такси за останалите 23 професионални направления да варира между 40 и 239 лева за редовна форма на обучение и между 15 и 370 лева за задочна форма.

Най-голямо увеличение се очаква при годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лева, и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лева.

По предложение на Съвета на деканите се предвижда таксата за кандидатстване в Софийския университет да остане 30 лева. Студентските такси в Софийския университет не са увеличавани от 2008 г.

Предложеното увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, посочват от СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase